Enzymatica startar nytt produktområde och etablerar dotterbolag i USA

Regulatoriska pressmeddelanden
z9fadgdbs16orfsb02ln.jpg

Bioteknikföretaget Enzymatica startar ett nytt produktområde, veterinärmedicinska produkter, och planerar för försäljning på den nordamerikanska marknaden. De första produkterna kommer att lanseras i mitten av 2014 och beräknas generera försäljning för Enzymatica under det andra halvåret.

Enzymatica har under det senaste året bedrivit ett utvecklingsarbete för framtagning av veterinärmedicinska produkter. Resultatet är att företaget startar ett nytt produktområde som till en början kommer att omfatta produkter inom områdena dental hälsa och dermatologi för djur. Produkterna skall användas mot tandköttsinflammation och plack hos smådjur samt mot eksem och irriterad hud hos exempelvis hundar, katter och hästar.

Företaget har nyligen avslutat en pilotstudie där hundar har behandlats för plack och tandköttsinflammation på en veterinärklinik i Washington. I studien deltog 33 hundar som under åtta veckor behandlades med mycket goda resultat.

- Efter behandlingen uppvisade hundarna en kraftig minskning av såväl tandköttsinflammation
som plack, säger Mats Clarsund, forskningschef på Enzymatica.

Som en del i satsningen på veterinärmedicinska produkter har Enzymatica etablerat ett dotterbolag i USA, Enzymatica North America Inc. Enzymatica North America Inc kommer att ansvara för produktion och försäljning av produkterna i USA och Kanada. Målgruppen är i första hand veterinärer. Enbart i USA finns det totalt cirka 44 000 veterinärkliniker. Den totala marknaden för husdjur i USA beräknas för 2013 vara värd cirka 55,5 miljarder dollar och har en årlig tillväxttakt på cirka 5 procent. Värdet av veterinärmedicinska produkter beräknas för den amerikanska marknaden 2013 uppgå till 13,2 miljarder dollar . Enzymaticas produkter beräknas börja säljas i mitten av 2014.

- Utvecklingen av vårt nya produktområde veterinärmedicinska produkter och satsningen på den nordamerikanska marknaden är strategiskt viktiga för Enzymatica, inte minst för att påbörja vår internationella etablering, säger Michael Edelborg Christensen, VD för Enzymatica.

För mer information om Enzymatica, kontakta: Michael Edelborg Christensen, VD Enzymatica AB (publ), 0768-14 41 66, michael.christensen@enzymatica.se

Mats Clarsund, Forsknings- och utvecklingschef Enzymatica AB (publ), 0725-730 980 mats.clarsund@enzymatica.se  

Dokument

Bilder

  • z9fadgdbs16orfsb02ln.jpg

Enzymatica värnar om din integritet och behandlar dina personuppgifter i enlighet med EU:s allmänna dataskyddsförordning. För mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter, och vilka rättigheter du har, vänligen se vår information om personuppgiftsbehandling här.