ENZY  
SEK  %
Logotype

Enzymatica tecknar distributionsavtal med Tamro för den finska marknaden

Regulatorisk information
Enzymatica har tecknat ett avtal med distributören Tamro gällande försäljning av
förkylningsprodukt­en ColdZyme® Munspray i Finland. Avtalet träder i kraft
omgående och ger Tamro exklusiv rätt att sälja, marknadsföra och distribuera
ColdZyme till samtliga finska apotek.

Enzymatica har tecknat ett avtal med distributören Tamro gällande försäljning av förkylningsprodukt­en ColdZyme® Munspray i Finland. Avtalet träder i kraft omgående och ger Tamro exklusiv rätt att sälja, marknadsföra och distribuera ColdZyme till samtliga finska apotek.

Lanseringen i Finland kommer att ske i samband med apoteksmässan i Helsingfors den 13-15 november 2015. Avtalet omfattar produkt­erna ColdZyme 20 ml och ColdZyme One Cold, 7 ml.

"Expansionen är ett led i vår strategi att nå utanför Skandinavien via partners som ansvarar för hela distributionskedjan, inklusive kostnader för marknadsföringsinsatser. Tamro är en del av Phoenix Group, Europas största distributör av läkemedel, och en perfekt partner för försäljning av receptfria apoteksprodukt­er i Finland", säger Fredrik Lindberg, VD för Enzymatica.


Totalt finns det cirka 800 apotek i Finland med många mindre apoteksfilialer. Enzymatica bedömer att det totala värdet för den receptfria förkylningsmarknaden på finska apotek uppgår till cirka 375 miljoner kronor.

"Tamro är verkligen glada över att samarbeta med Enzymatica. Genom samarbetet har vi goda chanser att få ColdZyme att lyckas på den finska marknaden", säger Kai Kaasalainen, VD för Tamro.

Genom avtalet stärker Enzymatica sin närvaro i Norden och ger fler konsumenter möjligheten att slippa bli förkylda. För närvarande säljs ColdZyme direkt av Enzymatica i Sverige, Norge och Danmark samt via en kontraktsorganisation i Storbritannien. Produkt­erna är registrerade som medicintekniska produkt­er hos Läkemedelsverket, vilket ger försäljningstillstånd i Sverige och övriga länder inom EES.

För mer information, kontakta:

Fredrik Lindberg, VD Enzymatica AB
Tel: 0708-86 53 70 | E-post: fredrik.lindberg@enzymatica.com   

Eric Korpi, Head of Category Management, Tamro
Tel: +358 40 836 0527 | E-post: eric.korpi@tamro.com

Om Enzymatica AB
Enzymatica AB är ett life science-bolag vars affärsidé är att erbjuda effektiv hjälp mot några av våra vanligaste folksjukdomar där virus eller bakterier spelar en avgörande roll. På kort tid har bolaget utvecklat ColdZyme®, en unik munspray mot förkylning, lanserat produkt­en på fyra marknader och under vintern 2014-2015 nått en position som den mest sålda förkylningsartikeln i kronor räknat på svenska apotek. Utvecklingsarbetet omfattar medicintekniska produkt­er inom övre luftvägsinfektioner och oral hälsa, samt veterinärprodukt­er. Bolaget har huvudkontor i Lund och är listat på Nasdaq First North. För mer information, besök: www.enzymatica.se.

Enzymaticas Certified Adviser är Erik Penser Bankaktiebolag.

Om Tamro
Tamro är Finlands ledande distributör av läkemedel och hälsoprodukt­er samt internet baserade tjänster och lösningar.  Tamro har en viktig roll i den finska hälsokedjan: vi ser till att apotek, sjukhus och andra serviceenheter får nödvändiga läkemedel och andra produkt­er snabbt och tillförlitligt. Tamro Finland är verksam i Tamrohuset Vanda, Tammerfors och Uleåborg. Tamro är en del av PHOENIX Group, som är Europas ledande läkemedelsdistributör.