ENZY  
SEK  %
Logotype

Enzymatica ingår avtal med Sanofi gällande Frankrike och Italien för förkylningssprayen ColdZyme

Regulatorisk information
Enzymatica har ingått avtal med Sanofi Health Care, som ingår i den franska läkemedelskoncernen Sanofi, för marknadsföring, distribution och försäljning av Enzymaticas förkylningsspray ColdZyme® i Frankrike och Italien. De två länderna utgör några av de största OTC-marknaderna (Over the Counter) i Europa med en total befolkning på nära 130 miljoner. Sanofi räknar med att lansera ColdZyme under sina etablerade varumärken på dessa marknader under förkylningssäsongen 2020/2021.

Sanofi rankas som nummer ett i volym och nummer två i värde på den europeiska hälsomarknaden för konsumenter efter GSK/Pfizer, med en marknadsandel på cirka 5,8 %. Globalt är Sanofi en av de fyra ledande aktörerna på OTC-marknaden som uppskattas till 126 miljarder euro.

  • Vi är mycket glada över att ha ingått avtal av den här omfattningen med Sanofi, ett av världens ledande och största läkemedelsföretag inom consumer health care. Det ger ColdZyme möjlighet för ytterligare marknadspenetration i Europa, säger Claus Egstrand, Chief Operating Officer på Enzymatica.
  • Vi är mycket nöjda över att ha inlett ett samarbete med Enzymatica. Deras medicintekniska produkt­ ColdZyme, en munspray mot förkylning, har nyligen fått den högsta klassificeringen, klass III, enligt EU:s medicintekniska direktiv. Produkt­ens barriär­teknologi hindrar virus från att sprida och föröka sig, vilket stöds  av en stark dokumentation.  Med ColdZyme ser vi en verklig möjlighet  att  möta konsumenternas behov av effektiva lösningar mot förkylningsvirus och relaterade immunförsvarsymptom, säger Isabelle Van Rycke, Head of Sanofi Consumer Health Care Europe.

Sanofi har starka marknadspositioner på de franska och italienska förkylningsmarknaderna. Den franska förkylningsmarknaden har ett uppskattat värde på 0,8 miljarder euro. Sanofi har den ledande marknadspositionen inom detta segment med en marknadsandel på cirka 15 %. Den italienska förkylningsmarknaden har ett uppskattat värde på 1,1 miljarder euro, och Sanofi är den fjärde största aktören.

Förkylningsmarknaden på dessa två marknader uppgår till cirka 1,9 miljarder euro, vilket kan jämföras med den svenska förkylningsmarknaden på cirka 85 miljoner euro. ColdZyme har för närvarande en marknadsandel på cirka

7 % i Sverige efter att ha varit på marknaden i sju år.

Källa för marknadsdata ovan för den globala marknaden: Nicolas Hall FY 2019, och för Frankrike och Italien: IQVIA MAT 7/2019.

Källa för marknadsdata ovan för Sverige: IQVIA v.37

Informationen i pressmeddelandet är sådan som Enzymatica är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 oktober 2020 kl. 11.00 CET.

FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA:

Claus Egstrand, Chief Operating Officer Enzymatica AB
Tel: +44 7780 22 8385 | E-post: claus.egstrand@enzymatica.com

Carl-Johan Wachtmeister, Kommunikationschef Enzymatica AB
Tel: 0701-88 50 21 | E-post: carl-johan.wachtmeister@enzymatica.com

OM Sanofi

Sanofi engagerar sig i att hjälpa människor med hälsoutmaningar. Sanofi är ett globalt bioläkemedelsföretag fokuserad på människans hälsa. Företaget förebygger  sjukdomar  med vacciner, ger innovativa behandlingar mot  smärta och minskar lidande. Sanofi stödjer såväl de som lider av ovanliga sjukdomar som de miljoner människor som har långvariga kroniska sjukdomstillstånd. Med fler än 100 000 medarbetare i 100 länder överför vi vetenskapliga innovationer till lösningar för hälsovården runt jorden.

OM ENZYMATICA AB

Enzymatica AB är ett life science-bolag som utvecklar och säljer hälsoprodukt­er mot främst sjukdomar och symptom i öron-näsa-hals-regionen. Produkt­erna är baserade på en barriär­teknologi, som inkluderar marina enzymer. Bolagets första produkt­ är medicinteknikprodukt­en ColdZyme®, en munspray mot förkylning. Produkt­en har lanserats i 15 länder på 3 kontinenter. Strategin är att fortsätta växa genom att utveckla fler hälsoprodukt­er och stärka positionen på befintliga marknader och expandera till fler geografiska marknader via etablerade partners. Bolaget har huvudkontor i Lund och är listat på Nasdaq First North Growth Market. För mer information besök www.enzymatica.se och www.enzymatica.se/sv/section/media/pressmeddelanden

Enzymaticas Certified Adviser är Erik Penser Bank. Tel: 08-463 83 00 E-post: certifiedadviser@penser.se

Enzymatica AB Ideon Science Park, SE-223 70 Lund, Sweden Telefon +46 46-286 31 00

Nedladdningar